Ποιος χρησιμοποιεί πραγματικά την εκτύπωση 3D και γιατί;

Πολλοί σύγχρονοι επαγγελματίες εκμεταλλεύονται τις 3D εκτυπώσεις σε μόνιμη βάση. Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, σε συνδυασμό με τον αριθμό των βιομηχανιών στις οποίες χρησιμοποιείται εκτύπωση 3D.

Σχεδιασμός προϊόντων με 3D εκτύπωση

Η κατηγορία της μόδας είναι σχετικά νέα για την εμπορική εφαρμογή της εκτύπωσης 3D, εκτός από τα πρωτότυπα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς.

Οι σχεδιαστές προϊόντων της New Balance έχουν χρησιμοποιήσει την επιλεκτική τεχνολογία πυροσυσσωμάτωσης λέιζερ συνδυασμένη με ειδικά αναπτυγμένο υλικό νέας σκόνης που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με συστήματα 3D.

Σε αντίθεση με τους γίγαντες της αγοράς, οι μικρότερες εταιρείες τείνουν να προσφέρουν στους σχεδιαστές μόδας τις κατάλληλες λύσεις γενικής χρήσης για δημιουργικές εργασίες, όπως οι 3D εκτυπωτές MJ της εταιρείας 3D Systems που χρησιμοποιούνται ήδη για μόδα, παπούτσια και τον επιλέγουν ακόμα και σχεδιαστές κοσμημάτων.

Στα ηλεκτρονικά, κανείς δεν θα εκπλαγεί με τα τυπωμένα τμήματα σε drone. Αλλά οι μηχανικοί μπορούν τώρα να έχουν προσωπικά εργοστάσια εκτύπωσης 3D στις εκχωρήσεις τους! Εξειδικευμένη 3D εκτυπωτές επιτρέπουν σε κάθε προγραμματιστή να σχεδιάσει και να πρωτοπορήσει στα ηλεκτρονικά τρισδιάστατης τεχνολογίας επόμενης γενιάς.

 

Περιβαλλοντική Μηχανική & Αρχιτεκτονική

Οικολόγοι μηχανικοί, καθώς και κατασκευαστές, βρίσκονται στα πρόθυρα της πιο σημαντικής χρήσης λύσεων εκτύπωσης 3D.

Η πρόοδος της αστικής κατασκευής μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης γίνεται πιο εμφανής με έργα όπως η γιγαντιαία βίλα του WinSun, η οποία εκτυπώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από έναν εκτυπωτή ύψους σχεδόν 7 μέτρων.

Οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια φανταστική γεωμετρία χάρη στις δυνατότητες των γιγάντιων μονάδων 3D εκτύπωσης και της μελάνης από σκυρόδεμα που αποτελείται αποκλειστικά από ανακυκλωμένα υλικά που χρειάζονται μόνο 24 ώρες για να στεγνώσουν.

Οι αρχιτέκτονες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τεχνολογία 3D εκτύπωσης για τη δημιουργία ακριβών διοραμάτων ολόκληρων πόλεων και συνοικιών σε λίγες ώρες. Στο παρελθόν, τέτοιες απεικονίσεις θα χρειάζονταν μήνες για να ολοκληρωθούν!

 

Ιατρική βιομηχανία

Το μέλλον των φαρμάκων υψηλής δόσης παίρνει μια ταχέως αποσυντιθέμενη μορφή με την τεχνολογία ZipDose που αναπτύχθηκε από τους φαρμακοποιούς της Aprecia. Η ακριβής           3D επίστρωση σκόνης-υγρού επιτρέπει τη δημιουργία του μοναδικού συστήματος δεσμών που καλύπτει τη γεύση, απλοποιεί τη χορήγηση φαρμάκων και επιτρέπει τη συνταγογράφηση μεμονωμένων δόσεων σε ασθενείς.

Στη Βραζιλία, μια ομάδα γιατρών έχει εκτυπώσει προσθετική σιλικόνη τμήματος του προσώπου ενός ανθρώπου που είχε προσβληθεί και παραμορφωθεί από τον καρκίνο.

Το Axial3D είναι η επαναστατική προ-χειρουργική πλατφόρμα διαγνωστικής ανίχνευσης που αναπτύχθηκε από δύο γιατρούς από το Βέλγιο. Αναλύει τα δεδομένα που λαμβάνονται από τις εξετάσεις CT και MRI ασθενών και δημιουργεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο που μπορεί να εκτυπωθεί γρήγορα σε 3D.

Η τεχνολογία αντικαθιστά αργά τις παραδοσιακές μεθόδους εκμαγείων και εντυπώσεων για την προθετική των δοντιών καθώς επίσης εισάγει την εκτύπωση με εξειδικευμένα υλικά πληρώσεως όπως η ρητίνη δοντιού που μπορεί να φέρουν την επανάσταση στις κλασικές οδοντιατρικές πρακτικές σε λίγα μόνο χρόνια.

Αυτοκινητοβιομηχανία

Έχετε ονειρευτεί ποτέ ότι κάποια μέρα θα είστε σε θέση να κάνετε όχι μόνο τα εξαρτήματα αυτοκινήτων, αλλά ολόκληρο το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας ένα 3D εκτυπωτή;

Το πρώτο τυπωμένο αυτοκίνητο στον κόσμο περιγράφηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Local Motors ως “ένα μικρό ηλεκτρικό διθέσιο”.

Η πραγματική σημασία της για την αυτοκινητοβιομηχανία έγκειται στην χαμηλού κόστους τεχνολογία και στα πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται όπως το πλαστικό ενισχυμένο με ίνες άνθρακα. Η όλη δομή απαιτεί μόνο 44 ώρες για να εκτυπώθει και δεν αφήνει απόβλητα.

Εταιρείες όπως η Ford, η Volvo και η BMW χρησιμοποιούν την εκτύπωση 3D για την ταχεία παραγωγή πρωτοτύπων, τα πειραματικά μέρη και τη δημιουργία διατάξεων και εξαρτημάτων προς κατασκευή. Η Mercedes-Benz, η οποία πρωτοστατεί αυτήν την περίοδο στην παραγωγή φορτηγών, κάνει περισσότερα από 100.000 τυπωμένα πρωτότυπα κάθε χρόνο. Παρέχουν επίσης στους πελάτες τους μοναδικά ανταλλακτικά, ακόμη και αν τα αυτοκίνητά τους δεν παράγονται πλέον. Τα μέρη που διατίθενται στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν υψηλής ποιότητας πλαστικά καλύμματα, διαχωριστικά, καλύμματα ελατηρίων, αγωγούς αέρα και καλωδίων, σφιγκτήρες, βάσεις και στοιχεία ελέγχου.

Βιομηχανία τροφίμων

Οι σεφ και οι εστιάτορες είναι απλά οπαδοί τέτοιων καινοτομιών όπως το Foodini. Αυτό το συμπαγές μηχάνημα μπορεί να δημιουργήσει ένα φρέσκο ​​και υγιεινό πιάτο με τον πιο γρήγορο και απίστευτο τρόπο. Το Foodini είναι μια καινοτομία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως ένα φούρνος μικροκυμάτων στα επόμενα 5 χρόνια.

Μουσική βιομηχανία

Οι μουσικοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την 3D εκτύπωση ως έναν φτηνό τρόπο για να αποκτήσουν υψηλής ποιότητας πρωτότυπα εργαλεία. Μεταξύ των πιο εκπληκτικών, θα πρέπει να επισημάνουμε ένα μεταλλικό σαξόφωνο εκτυπωμένο από τον ενθουσιώδη Olaf Diegel μετά τα προηγούμενα πειράματα του με κιθάρα και τύμπανο. Το νέο όργανο εκτυπώθηκε με την τεχνολογία Optical Engine της ITRI και σκόνη κράματος τιτανίου.

Καλλιτέχνες

Αντί να αναφέρουμε μια λίστα οργάνων με 3D εκτύπωση όπως, τύμπανα, βιολιά, cellos, κιθάρες, ακόμη και αποκατεστημένοι δίσκοι βινυλίου, ας δούμε άλλες εφαρμογές εκτύπωσης 3D σε μια ευρύτερη σειρά τεχνών.

Το τελευταίο έργο του Mark Wilson συνορεύει με τη δημιουργία μιας νέας ζωής. Το Chromatose δεν είναι μόνο ένα αριστούργημα, αλλά και ένας ευαίσθητος συνθετικός οργανισμός! Τέτοιες καινοτομίες όπως το μεταβαλλόμενο χρώμα και η ακαμψία, καθώς και η ανάλυση μόλις 16 micron έγιναν δυνατές χάρη στις τελευταίες καινοτομίες τεχνολογίας στις 3D εκτυπώσεις.

Ένας μύθος της σύγχρονης αφηρημένης γλυπτικής, Bruce Beasley, χρησιμοποίησε την Autodesk για να δημιουργήσει και στη συνέχεια να εκτυπώσει την τελευταία σειρά Coriolis, η οποία εκτυπώθηκε με ένα μεγάλο υπερσύγχρονο 3D βιομηχανικό εκτυπωτή που χρησιμοποιεί υγρό πλαστικό.

Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων χρησιμοποιούν 3D εκτυπωτές για τη δημιουργία των διακοσμητικών μοτίβων. Όπως το κομψό διακοσμητικό κεραμίδι που έκανε ο Μιχαήλ Γεωργίου και οι μαθητές του.

Άρα? Ποιος & Γιατί χρησιμοποιεί την εκτύπωση 3D;

Ο κατάλογός μας για το ποιος χρησιμοποιεί πραγματικά την εκτύπωση 3D δείχνει σαφώς ότι η τεχνολογία έχει περάσει κατά πολύ από το στάδιο της καινοτομίας.

Οι επαγγελματίες, τόσο από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, όσο και καλλιτέχνες, επιστήμονες, σχεδιαστές, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, επιλέγουν τις 3D εκτυπώσεις όχι μόνο για να δοκιμάσουν κάτι νέο και διαφορετικό. Την επιλέγουν εξαιτίας του μικρότερου κόστους, της μη παραγωγής αποβλήτων, των απλουστευμένων διαδικασιών παραγωγής, της δυνατότητας χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών, της απλότητας και της κινητικότητας, της φιλικότητας προς το περιβάλλον και των απεριόριστων σχημάτων και μεγεθών των προϊόντων.

Η εκτύπωση 3D έγινε εργαλείο που επιτρέπει τη δημιουργία πραγμάτων που ήταν αδιανόητα στο παρελθόν. Έγινε ένα εργαλείο που επιτρέπει στη δημιουργία πραγμάτων που ήταν προηγουμένως απίστευτα.